duminică, ianuarie 26, 2025
No menu items!
spot_img
AcasăSocialOltul, în topul județelor cu cea mai mare rată a mortalității infantile

Oltul, în topul județelor cu cea mai mare rată a mortalității infantile

Mortalitatea maternă s-a dublat în ultimii doi ani – 18 mame au murit în 2018, alte 20 de femei și-au pierdut viața în 2019 și 32 de mame în 2020, potrivit datelor prezentate de organizația Salvați Copiii.

„Cu toate că rata mortalității infantile este în ușoară scădere în ceea ce privește media pe țară, de la 5,8 la mie în 2019 la 5,6 la mia de copii născuți vii, în 20201, disparitățile dintre județe sunt mari: în județul Satu Mare, rata mortalității copiilor sub un an (11,1 la mie) este de cinci ori mai mare decât în București (2,4 la mia de copii născuți vii).

Mai mult, mortalitatea maternă a cunoscut o creștere exponențială: de la 8,5 la suta de mii de mame, în 2018, la 16,1 la suta de mii, în 2020. În cifre absolute, am avut 18 mame care au murit la naștere în 2018, 20 în 2019 și 32 în 2020”, precizează organizația într-un comunicat.

Printre cauzele evocate de Salvați Copiii se numără spitalele nereformate, absența controalelor medicale periodice și lipsa resurselor materiale, care „își pun amprenta asupra femeilor gravide și a mortalității infantile”.

În ce privește rata mortalității infantile, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) pentru anul 2020, două județe se remarcă negativ – Satu Mare și Tulcea, care au o rată de 10 la mie, în ceea ce privește copiii care au murit înainte de a împlini un an.

Top județe cu cea mai mare rată a mortalității infantile:
• Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuți vii
• Tulcea – 10 la mia de copii născuți vii
• Olt – 9,6 la mia de copii născuți vii.

Top județe cu cea mai mica rată a mortalității infantile:
• Municipiul București – 2,4 la mia de copii născuți vii
• Vaslui – 3 la mia de copii născuți vii
• Buzău – 3,4 la mia de copii născuți vii.

„Disparitățile dintre județe arată că accesul la serviciile publice de sănătate este inegal, iar maternitățile sunt inegal dotate cu aparatură medicală performantă, care să-i ajute pe medici să trateze și salveze nou-născuții prematur sau cu patologii complexe.

Salvați Copiii România a extins programul de combatere a mortalității infantile și a demarat lucrări de reabilitare a secțiilor de Terapie Intensivă și a sălilor de naștere, unde e nevoie de dotare corespunzătoare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, potrivit mainnews,ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments