Comisia Europeană a anunțat câștigătorii primei ediții a premiului ”Capitalele europene ale incluziunii și diversității”, iar localitatea Grădinari din județul Olt este printre aceștia.
Comuna Grădinari a fost premiată pentru integrarea comunității de romi. Iar atunci când concurează cu regiuni și orașe precum Andaluzia, din Spania sau Goteborg, din Suedia, nu avem cum sa nu fim mândri de comunitatea din Grădinari, dar și de primarul Mihai Ioana, care ar trebui să fie un adevărat exemplu pentru ceilalți primari din județul Olt si de ce nu, din țară! Efortul edilul pentru toate proiectele implementate în comuna Grădinari a fost recunoscut, iar pentru viziunea, munca și implicarea de care a dat dovadă, mai ales prin schimbarea mentalităților față de cetățenii de etnie rromă, merită apreciat pe măsură!
Scopul inițiativei proiectului este acela de a pune în lumină metropolele, orașele și regiunile din UE care reprezintă un exemplu în ceea ce privește politicile favorabile incluziunii. Câștigătorii care provin din cinci state membre – Croația, Germania, România, Spania și Suedia – au primit recunoaștere pentru activitatea pe care au depus-o în vederea creării de societăți mai echitabile, promovând diversitatea și incluziunea în ceea ce privește sexul, originea rasială și etnică, religia și convingerile, dizabilitățile, vârsta, drepturile persoanelor LGBTIQ și integrarea romilor.
Cei din administrația publică locală au lansat încă de acum zece ani un proces de identificare a nevoilor comunităților de romi. Aceste nevoi au fost transpuse în acțiuni concrete și incluse în Planul local de acțiune pentru romi și în Strategia de dezvoltare locală, un document administrativ strategic aliniat la Strategia Europa 2020. Comuna a început apoi să atragă fonduri publice și europene, să creeze echipe de proiect care au scris și depus proiecte vizând combaterea discriminării și incluziunea socială a romilor.
Câștigătorul aurului la cea de a treia categorie, respectiv categoria privind incluziunea romilor, este Andaluzia, Spania, pentru planul său cuprinzător de integrare a comunității rome. Argintul a fost obținut de orașul Göteborg din Suedia, iarbronzul de localitatea Grădinari din România.
Câștigătorul aurului la categoria „autorități locale cu mai mult de 50 000 de locuitori” este orașul Köln din Germania pentru strategia de consolidare a diversității și a incluziunii. Argintul a fost obținut de orașul Göteborg din Suedia, iar bronzul de orașul Barcelona din Spania.
Câștigătorul aurului la categoria „autorități locale cu mai puțin de 50 000 de locuitori” este orașul Koprivnica din Croația pentru strategia de sprijinire a persoanelor cu dizabilități. Argintul a fost obținut de orașul Ingelheim am Rhein din Germania, iar bronzul de orașul Antequera din Spania.
Evenimentul „Luna europeană a diversității” a avut loc pentru prima dată în mai 2020. Acesta a avut loc în cadrul celei de a zecea aniversări a Platformei UE a cartelor diversității. Luna europeană a diversității elogiază eforturile depuse de organizații pentru a contribui la crearea unor medii egale și favorabile incluziunii, în beneficiul tuturor. Inițiativa aceasta se înscrie în angajamentul Comisiei Europene de a combate discriminarea și de a promova locuri de muncă diverse și favorabile incluziunii.