marți, septembrie 17, 2024
No menu items!
spot_img
AcasăEducatieProfesorii anunță grevă generală de luni, 22 mai

Profesorii anunță grevă generală de luni, 22 mai

Sindicatele din Educație au anunțat, miercuri, că pe 22 mai va fi declanșată greva generală, după ce negocierile cu Guvernul au eșuat.

Profesorii vor avea obligația să vină la școală, dar nu vor intra la ore. În acest context, liderii sindicali le cer părinților să nu își trimită luni copiii la școală.

Părinții sunt îngrijorați pentru că nu au primit deocamdată răspuns la niciuna dintre întrebările pe care și le pun, pentru că nu știu, practic, ce vor face de luni cu copiii, respectiv câte ore vor face, câți profesori vor intra la clasă, cine îi va supraveghea și, cel mai important, cât va dura această grevă.

Potrivit anunțului făcut de liderii sindicali, de luni va fi grevă în școli, în grădinițe, în licee, iar în universități va fi doar grevă de avertisment. În celelalte unități va fi însă grevă generală.

Mai mult, cadrele didactice amenință că greva generală ar putea să dureze și cinci săptămâni, ceea ce ar conduce la înghețarea anului școlar.

Circa 104.000 de cadre didactice vor intra de luni în grevă generală, însă legea prevede că din totalul de aproximativ 240.000 de profesori câți există în România, sunt foarte mulți care vor putea să intre de luni în grevă generală fără să fie membri de sindicat.

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments